Podomietkové schránky na vonkajšie žalúzie

 

Trendom posledných rokov sú jednoznačne schránky na vonkajšie žalúzie skryté pod fasádou domu. Vďaka tomuto riešeniu sa zachováva maximálna čistota architektonického riešenia celého domu. Pokiaľ sa aj vám páči toto technické riešenie, je potrebné riešiť otázku vhodného zatienenia ešte pred samotnou stavbou alebo prípadne zateplením vášho domu.

 

 

Podomietkové schránky vonkajších žalúzií sa inštalujú pred alebo v priebehu realizácie zateplenia domu a ich použitie je veľmi variabilné. Aj tu však existujú isté obmedzenia a je preto potrebné konzultovať konkrétne technické riešenie s odborne zaškolenou montážnou firmou včas.

 

 

 

Ako toto riešenie vyzerá?


Vonkajšie žalúzie sa inštalujú do schránky skrytej pod fasádou domu, ktorá po vytiahnutí žalúzie celkom zakryje kotúč lamiel a žalúzie sú tak v tejto schránke uschované a chránené pred okolitými vplyvmi. Vytiahnuté žalúzie nie je vidieť pri pohľade z interiéru, ani exteriéru domu. Podomietkové schránky sa vyrábajú vždy na mieru a ich rozmery vychádzajú z veľkosti okna či dverí a zvoleného typu lamiel vonkajších žalúzií. Spodná strana čelnej dosky schránky je vybavená hliníkovou omietkovou lištou na čisté zakončenie omietky. Schránky sú z vnútornej strany vybavené sivou farbou. Vyrábajú sa vo variantoch so zadnou izoláciou, alebo bez izolácie a je možné ich ľubovoľne spájať rovným aj rohovým spojom bez obmedzenia celkovej dĺžky schránky.

 

 

Podomietková schránka z Purenitu

 

Schránky sa vyrábajú zo špeciálneho konštrukčného materiálu PURENIT® 550MD. Ide v podstate o materiál na polyuretánovej báze z tvrdej recyklovateľnej PIR peny s vlastnosťami dreva. Táto ľahká ale zároveň tuhá doska s hrúbkou 15 mm, je zdravotne neškodná a vyznačuje sa vysokou plošnou a bodovou odolnosťou proti mechanickému namáhaniu. Má dlhodobú teplotnú odolnosť +100 °C, krátkodobú teplotnú odolnosť +250 °C a minimálnu nasiakavosť. Vyniká rozmerovou stálosťou vplyvom vlhkosti a teploty. Použitím materiálu PURENIT® 550MD nedochádza k vzniku tepelných mostov. Vďaka všetkým týmto vlastnostiam sa tento materiál veľmi často využíva najmä v stavebníctve.
Schránky vyrobené z tohto materiálu sú ľahké, ale napriek tomu veľmi pevné.

 

 

Zapustené vodiace lišty

 

Tento spôsob inštalácie vodiacich líšt je možné použiť, pokiaľ sa plánuje povrch fasády relatívne hladký - omietka, drevený obklad, hladké keramické obklady. Nie je ho možné použiť tam, kde je povrch členitý, napr. kamenný obklad. Vodiaca lišta je zapustená do fasády, neruší vzhľad okien. Pred dokončením fasády je potrebné osadiť hliníkové puzdro vodiacej lišty v tvare ´U´, ktoré sa následne omietne. Puzdro je možné zarezať do plošnej izolácie domu alebo je možné na ostenie nalepiť izolačné panely s už osadeným puzdrom na vodiacu lištu. Pri montáži žalúzie sa do hliníkového puzdra vsadí vlastná zapustená vodiaca lišta.

 

   

 

Čiastočne zapustené vodiace lišty


Vodiaca lišta so šírkou 40 mm sa používa tam, kde bude ostenie tvorené členitým povrchom, typicky pri kamenných obkladoch.
Esteticky skĺbi prírodný vzhľad kamennej fasády a technický dizajn vonkajšej žalúzie. Výhodou proti priznanej lište je to, že medzi lištou a kamenným obkladom nepresvitá svetlo. Inštalácia musí prebehnúť v spolupráci s obkladačmi, aby jednotlivé časti kamenného obloženia nezasahovali do priestoru žalúzií a nebola tak obmedzená funkčnosť žalúzií.

 

 

Priznané vodiace lišty

 

Vodiace lišty priznané sa kotvia do ostenia, alebo cez hliníkové konzoly do rámu okna. Ide o jednoduchý spôsob inštalácie, ktorý je možný aj po dokončení fasády.